Com alleujar les cames cansades amb una bona alimentació

Com alleujar les cames cansades amb una bona alimentació

La síndrome de les cames cansades, tal com ens explica Almudena Gil en el seu article Cames cansades, cames pesades, és una malaltia vascular en la qual es veu afectat el retorn venós de les cames, causant inflor, pesadesa i dolor a les cames, entre d’altres símptomes.

A causa d’una debilitat de les vàlvules venoses que retornen la sang al cor, aquesta s’estanca, i el teixit de les parets pateix un augment de pressió, inflamació i falta d’oxigenació, quedant danyat.

L’alimentació és una gran aliada a l’hora de prevenir i millorar els símptomes, sobretot quan ho detectem a temps. En el cas que estigui molt avançat, ens pot ajudar a evitar que aquests vagin a més.

La insuficiència venosa, està íntimament lligada al sobrepès, al restrenyiment i al sedentarisme. Millorant aquests 3 factors, estarem ajudant molt a les nostres venes.

És important observar si el sistema digestiu està en bones condicions, en cas contrari serà més difícil que els nutrients s’absorbeixin correctament i facin la seva funció. Com sempre cal tenir en compte que cada persona és diferent i que cal individualitzar la dieta.

Començarem nomenant que és el que hem d’evitar. Es tracta d’aliments proinflamatoris, que congestionen les vies d’eliminació (fetge, ronyó, intestins), contribuint al deteriorament de les parets venoses i l’estancament de líquids.

L’alimentació serà el més natural possible, procurant evitar: els aliments processats industrialment (rics en additius i sal), els pesticides (si podem, millor consumir aliments ecològics), el tabac, l’alcohol

La dieta serà baixa en sal, sucre, farines refinades (pa, pasta, galetes i brioixeria), fregits, làctics, embotits, carn vermella i cafè.

Els aliments que hem de potenciar, i que ens ajudaran a millorar el to venós i a evitar la inflamació, són:

  • Aliments rics en Vitamina C: fruita i verdura fresca (cuinada el mínim possible per no perdre la vitamina. Al dente). Els més rics en aquesta vitamina són: l’acerola, la gavarrera, el julivert, la grosella negra, el pebrot vermell i verd, la col de Brussel·les, el bròquili, el kiwi, la papaia, els créixens, el maduixot, la llimona i la taronja.
  • Els bioflavonoides, sobretot la rutina. La trobem al blat sarraí, al sègol, als espàrrecs i als cítrics, sobretot a la part blanca (sota la pell). Els cítrics són molt interessants, ja que contenen vitamina c i rutina, substàncies que tenen una acció sinèrgica quan treballen juntes. La remolatxa conté betacianina, un altre bioflavoniode que ens ajudarà a millorar la insuficiència venosa.
  • Aliments rics en vitamina E: l’alvocat, el germen de blat, l’oli d’oliva verge extra, els espàrrecs, els cogombres, la fruita seca (sobretot ametlles i avellanes) i les llavors.
  • Omega 3: el peix blau, les llavors de lli i de chia.
  • Els picants suaus: all, ceba, gingebre, canyella, romaní, alfàbrega i fonoll.
  • Alimentació rica en fibra que ens ajudara a prevenir el restrenyiment: de nou fruites i verdures.
  • El raïm negre i els nabius, especialment indicats per millorar el to venós gràcies a les proantocianidines.
  • Proteïnes: evitar el seu dèficit (sobretot important en els vegetarians). Les persones que no són vegetarianes, no s’haurien de preocupar, ja que el consum de proteïna al nostre país és superior a l’òptim, a causa de l’elevat consum de proteïna animal.

Les plantes també poden ser de gran ajuda. Les més indicades són: el galzeran, el castanyer d’índies, la vinya vermella, el xiprer, el Ginko Biloba i la cua de cavall. Consulteu sempre amb un especialista abans de prendre-les.

SHARE IT:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.